Jamie Oliver: Killer Mac 'n' Cheese
(3.4 / 5)
  • Recipe Single Image
  • PastaHoofdgroep
  • 8Aantal personen
  • Tijd
  • 4Stappen
Print Recept
  • Menugang : Hoofdgerecht

Ingredi├źnten

    zeezout en zwarte peper uit de molen
    45 g boter
    3 volle eetlepels bloem
    10 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
    6 verse laurierblaadjes
    1 liter halfvolle melk
    600 g gedroogde macaroni
    8 tomaten
    150 g geraspte Cheddar of Goudse kaas
    100g versgeraspte Parmezaanse kaas
    een paar takjes verse tijm, alleen de blaadjes
    desgewenst een paar scheutjes worcestersaus
    desgewenst een snuf geraspte nootmuskaat
    3 flinke handen vers broodkruim
    olijfolie

    Wijnsuggestie:
    droge Italiaanse witte

Bereidingswijze

Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Smelt de boter in een grote, ovenbestendige pan op laag vuur, doe de bloem erbij, draai het vuur iets hoger en blijf roeren tot je een pasta hebt - dit is je roux. Doe er de gesneden knoflook bij - maak je geen zorgen om de hoeveelheid, want de plakjes karamelliseren in de roux. Blijf roeren tot de plakjes knoflook goudbruin en lekker plakkerig zijn. Doe er dan de laurierblaadjes bij en roer de melk er geleidelijk door om een mooie gladde saus te maken. Breng de saus weer aan de kook en laat hem op laag vuur pruttelen en inkoken terwijl je af en toe roert. Verhit de oven alvast tot 200 Graden C / gasovenstand 7.

Doe de macaroni in de pan gezouten kokend water en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak intussen de tomaten in stukjes en kruid ze royaal met zout en peper. Laat de pasta uitlekken en doe hem onmiddellijk bij de saus. Roer even goed door en haal de pan dan van het vuur. Roer er de geraspte kazen, de gehakte tomaten en de tijmblaadjes door. Nu kun je er ook een scheutje worcestersaus of een snuf geraspte nootmuskaat bij doen. Proef pasta en breng hem op smaak. Hij hoort een beetje vochtig te zijn, omdat hij later in de oven weer indikt, dus doe er als het nodig is een scheutje water bij.

Als je de saus in een ovenvaste pan maakt, moet je alles daar gewoon in laten zitten; zo niet, dan moet je het zaakje in een diepe, aardewerken schaal scheppen. Zet de macaroni 30 minuten in de oven tot er een goudbruin, pruttelend en heerlijk krokant korstje op zit.

Zet intussen het broodkruim met wat tijm en een paar scheutjes olijfolie in een pan op matig vuur. Roerbak de kruimels tot ze krokant en goudbruin zijn. Haal de pan dan van het vuur en schep het mengsel in een decoratieve kom. Zet de macaroni midden op tafel met de kom krokant broodkruim ernaast en geef er een lekkere groene salade bij.



Beoordeel het recept:

 (114 stemmen)



Bron: Jamie's Amerika

Door:

Over de kok

Jamie Oliver is een engelse kok die wereldwijd bekend is. Hij is bekend geworden door de televisieprogramma's die hij presenteert, maar ook door de goede kookboeken die hij heeft geschreven. Jamie Oliver is er van overtuigd dat iedereen kan leren koken en hij ziet het dan ook als zijn missie om iede...

Lees Meer

Reacties

  • Xmlgc00km4ster420x
    (26-01-2015)

    Deze Mac n Cheese is zeker lekker. Heb het recept gevolgd voor 4 personen en het is erg lekker geworden. Zeker een aanrader, vooral de gekaramelizeerde knoflook was echt een lekkere toevoeging.