Jamie Oliver: zomerse tagliatelle
Ster Ster Ster (3.1 / 5)
  • Recipe Single Image
  • PastaHoofdgroep
  • 4Aantal personen
  • Tijd
  • 5Stappen
Print Recept
  • Menugang : Hoofdgerecht

Ingrediënten

Bereidingswijze



Bereiden


Stamp de helft van de pijnboompitten fijn en doe ze met de andere, niet-fijngestampte pijnboompitten, het citroensap en de geraspte citroenschil, de fijngehakte peterselie en de olijfolie in een grote vuurvaste schaal. Roer alles door elkaar en doe de Parmezaanse kaas en pecorino erbij. Als het goed is heb je nu een vrij dikke saus, die je eigenlijk meer als een soort dressing moet zien. Proef hem daarom en bedenk of de verschillende smaken tot hun recht komen. Ik wil dat je de saus zodanig in evenwicht brengt dat je een vrij zurige smaak krijgt, omdat de smaak van de citroen wanneer de saus opwarmt en de kaas smelt, aanzienlijk milder wordt.

Breng de saus op smaak met wat zwarte peper uit de molen. Proef nogmaals en als de balans nog niet helemaal in orde is, dan doe je er gewoon nog wat olie en Parmezaanse kaas bij. Breng een grote pan water met wat zout aan de kook voor de pasta. Zet de schaal met saus op de pan terwijl het water opwarmt - dat haalt de kou uit de saus en warmt hem alvast een klein beetje op. Haal de schaal zodra het water begint te koken van de pan en doe de pasta in het water. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking, laat de pasta in een vergiet uitlekken en bewaar een klein beetje van het kookvocht. Hussel de pasta door de saus en voeg een beetje van het kookvocht toe om de pasta smeuig te maken. De hitte van de pasta zorgt ervoor dat de kaas smelt en de heerlijke saus een mooi laagje om de pastavormpjes vormt. Als je de saus te dik vindt moet je er wat extra kookvocht bij doen. Het is niet de bedoeling dat de saus plakkerig en dik is, maar juist ongelofelijk zacht, fris en geurig. Proef nog een laatste keer of de smaken perfect in evenwicht zijn en serveer de tagliatelle direct, met wat vers geschaafde Parmezaanse kaas en wat peterselie erover gestrooid.





Persoonlijke noot

'Toen ik bij het River Cafe werkte maakten we altijd een soortgelijk gerecht als dit, met basilicum, olie, Parmezaanse kaas en citroensap. Toen ik vorig jaar in Italie was stuitte ik op dit recept, dat een oudere versie lijkt te zijn en wordt gemaakt met peterselie in plaats van basilicum en met pijnboompitten, om de saus een beetje romigheid te geven - een soort van blonde pesto, zeg maar. Het is ongelofelijk snel klaar, is heerlijk zomers en de meeste mensen zijn er dol op. Eigenlijk moet iedereen dit minstens een keer gemaakt hebben.' - Jamie Oliver





Beoordeel het recept:

 (36 stemmen)



Bron: Okokorecepten

Door: ReceptenVandaag

Over de kok

Jamie Oliver is een engelse kok die wereldwijd bekend is. Hij is bekend geworden door de televisieprogramma's die hij presenteert, maar ook door de goede kookboeken die hij heeft geschreven. Jamie Oliver is er van overtuigd dat iedereen kan leren koken en hij ziet het dan ook als zijn missie om iede...

Lees Meer