Nigella Lawson: ouderwetse kwarktaart
Ster Ster Ster Ster (4.3 / 5)
  • Recipe Single Image
  • TaartHoofdgroep
  • 14Aantal personen
  • 1 - Tijd
  • 9Stappen
Print Recept
  • Menugang : Nagerecht

Ingrediënten


  • voor de vulling

  • Benodigdheden

Bereidingswijze

Verhit de oven tot 170 °C / gasovenstand 3. Als je vormen van folie gebruikt, zet de ene dan in de andere - om wat meer stevigheid te hebben wanneer je later de ongebakken kwarktaart naar de oven moet overbrengen - en schuif een bakplaat in de oven om ze op te zetten.

Doe voor de taartbodem bloem en bakpoeder in de kom van een keukenmachine, samen met de kristalsuiker, de zachte boter en het ei. Giet terwijl de machine loopt de melk door de vulopening en zet de machine stop wanneer het mengsel samen begint te klonteren. Als je dit met de hand wilt doen, strooi de bloem dan in een kom, wrijf de boter er met je vingertoppen door en klop er dan met een houten lepel de andere ingredienten door.

Doe het mengsel over in een folievorm of in de met folie beklede bakvorm. Gebruik de bolle kant van een lepel of druk het mengsel met je vingers in de vorm tot een zo gelijkmatig mogelijke laag. Zet de vorm 10 minuten in de oven. Laat het baksel iets afkoelen voordat je het kwarkmengsel erin doet.

Doe voor de vulling de kwark in een kom en klop er eerst de suiker en dan de eidooiers door. Klop er de maïzena (of het aardappelmeel, dat is de meest ouderwetse en authentieke keus, maar qua smaak voegt het in wezen niets toe) door, gevolgd door het citroensap, vanille-extract en ½ theelepel zout. Spatel er ten slotte de geklopte slagroom door.

Klop in een andere kom de eiwitten tot het schuim in zachte pieken blijft staan en roer een soepopscheplepel ervan door het kwarkmengsel. Spatel er dan de rest van het eiwit in 3-4 porties door.

Schep de vulling in de bakvorm met de deegbodem en zet die dan voorzichtig in de oven. Na 1 uur moet de taart aan de bovenkant gestold zijn en hier en daar lichte schroeiplekken vertonen, al voelt het niet aan alsof de taart vanbinnen helemaal gaar is. Heerlijk.

Zet de taart, in de vorm, op een metalen rek om af te koelen en wees erop voorbereid dat hij in die tijd waarschijnlijk barsten gaat vertonen. Beschouw dat maar als teken van authenticiteit. Dek de kwarktaart af en laat hem 24 uur in de koelkast staan voordat je hem serveert.

Invriezen
Je kunt deze kwarktaart tot 1 maand in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat hij door en door is afgekoeld en wikkel hem dan, nog steeds in de vorm, in een dubbele laag plasticfolie en vervolgens in aluminiumfolie, waarbij je ervoor zorgt dat het folie de bovenkant van de kwarktaart niet raakt. Laat hem in 24 uur in de koelkast ontdooien en eet hem binnen 2 dagen.



Beoordeel het recept:

 (3 stemmen)



Bron: Koekboek Keuken van Nigella Lawson (Uitgeverij Contact)

Door: ReceptenVandaag

Over de kok

Nigella Lawson is een kok die voor haar recepten kookboeken heeft geschreven. Haar bestsellers zijn 'Nigella bijt' en 'Nigella Express' met de lekkerste recepten. Ze heeft ook televisieprogramma's en is daarmee wereldwijd bekend geworden. Ze staat er bekend om dat ze recepten graag kort houdt om zo ...

Lees Meer