Tarte tatin
Ster Ster Ster Ster (3.7 / 5)
  • Recipe Single Image
  • TaartHoofdgroep
  • 6Aantal personen
  • Tijd
  • 7Stappen
Print Recept
  • Menugang : Overige

Ingrediënten

Bereidingswijze

1. Schil de appels, snij ze door de helft en haal de klokhuizen er uit. Snij de helften vervolgens in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Pak een gietijzeren steelpan of een andere ondiepe pan of schaal die in de oven kan. Zeker geen springvorm gebruiken! Dat wordt kledderen.

2. Vervolgens zet je een andere (steel)pan op het vuur en smelt je er een klont boter in. 50 of 100 gram of zo. Gooi daar 50 a 100 gram suiker bij. Als de boel een beetje begint te sudderen stooi je er ook naar smaak kaneel door. Let op! Laat het boter suiker mengsel niet te bruin worden. Je kunt nu overigens ook de scheut drank er door gooien. Creme de caisis is ook lekker. Port kan vast ook. Maak er maar wat van. Ontdooi ondertussen de plakjes bladerdeeg

3. Als de boter wat bruin is doe je de appeltjes er bij. Voorzichtig met een houten spatel doorroeren of een beetje met de pan schudden. De plakjes moeten heel blijven. Even twee minuten laten warm worden en de caramel de appels laten bedekken.Er komt redelijk wat sap uit de appels. Dat zit nu in deze pan en niet in je taart. Dat vocht maakt je bladerdeeg namelijk klef.

4. Dan zet je de pan uit en pak je de pan of schaal die in de oven kan en zet je deze op het vuur. Weer een klontje boter en dezelfde hoeveelheid suiker. (50 en 50 gram dus). Even laten smelten en niet bruin laten worden. Zet het vuur uit. Leg nu de partjes appel in een rondje mooi als dakpannetjes. In het midden kun je een halve appel doen of zo. Of opvullen met de kappote stukjes. Als je de appels een aantal maal rond hebt gelegd en ze op zijn ga je richting bladerdeeg. Plak de plakjes aan elkaar met een beetje water.

5. Tot slot leg je de deeglap over de pan. Je kunt het er een beetje overheen laten hangen of een beetje naar binnen steken. het moet de appels wel sluitend afdekken in ieder geval.

6. Zet het hele gevaarte in een op 225 graden voorverwarmde oven en laat het daar 25 minuten staan. Haal de pan uit de oven en draai hem meteen om op een bord. Doe dit snel en in 1 ruk. Anders zakken de appels naar 1 kant. (Dit is moeilijk en het kan zijn dat het de eerste keer niet gelijk lukt)

7. Af laten koelen. De karamel stolt nu. puntje snijden en als je voor klassiek gaat serveer je het met een bolletje kaneel ijs. Een lik creme fraîche, hangop is ook heerlijk. Slagroom of vanille ijs kan natuurlijk ook maar dat is meer voor bij Hollandse appeltaart.Beoordeel het recept:

 (3 stemmen)Bron: De harde garde

Door: ReceptenVandaag