voorbereiden
Rol het verrijkte zanddeeg uit op een licht met bloem bestoven werkvlak tot het groot genoeg is om een taartvorm met een losse bodem van 21 cm doorsnee te bekleden met wat deeg dat over de rand hangt. Snijd het deeg niet meteen bij; laat het deeg iets over de rand hangen. Druk het deeg goed tegen de wand aan en let op dat er geen scheurtjes in zitten. Prik de bodem hier en daar in met een vork. Bewaar restjes deeg om eventuele scheurtjes te repareren. Dek af met aluminiumfolie, vul met bakbonen en zet 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 °C.
bereiden
Zet de deegschelp op een bakplaat en zet ca. 10 minuten in de oven, of tot het deeg net stevig aanvoelt. Verwijder de bakbonen en folie. Snijd het deeg bij en repareer eventuele scheurtjes met restjes deeg. Zet de deegschelp nog ca. 5 minuten in de oven, of tot het deeg goudgeel begint te worden. Neem uit de oven, bestrijk met een eierdooier die u met wat water hebt losgeklopt. Zet de oven op 130 °C en zet de deegschelp nog 3 minuten in de oven om het glazuur te verzegelen. Neem uit de oven en zet weg. Doe intussen de gehakte chocolade in een kom. Breng de melk en room tegen de kook aan en giet dan al kloppend over de chocolade. Blijf kloppen tot de chocolade gesmolten is en u een homogeen mengsel hebt verkregen. Doe de geklopte eieren in een andere kom en klop er het chocolademengsel door. Passeer door een fijne zeef om het mengsel volkomen glad te krijgen. Zet de taartvorm met het deeg weer op de bakplaat en zet op het ovenrooster dat u iets uitgetrokken hebt. Giet het chocolademengsel in de deegschelp tot die zo vol mogelijk is. Schuif het rooster terug in de oven en laat de taart ca. 25 minuten bakken, of tot de vulling begint te stollen. Zet de oven uit en laat er de taart nog 30 minuten in. Neem de taart uit de oven en laat afkoelen. Verwijder de wanden van de vorm wanneer de taart volledig afgekoeld is. Garneer de chocoladetaart met geklopte slagroom en bestuif met poedersuiker en cacao.
benodigdheden Taartvorm (~21 cm) met losse bodem, aluminiumfolie, bakbonen
Basisrecept verrijkt zanddeeg
Doe 250 g boter (op kamertemperatuur) en 180 g fijne tafelsuiker in een keukenmachine en draai tot een glad maar niet luchtig mengsel. Snijd 4 vanillestokjes in de lengte open, schraap er het zaad uit en doe het in het boter-suikermengsel. Voeg al draaiend geleidelijk een voor een twee losgeklopte eieren toe en zorg ervoor dat het mengsel niet scheidt. Zet de machine een of twee keer uit om de wand van de kom af te schrapen. Zeef 500 g bloem met ¼ theelepel zout boven een grote kom. Zet de keukenmachine op de laagste stand en schep er bij draaiende motor de bloem geleidelijk in porties bij. Stop de machine zodra het mengsel een kruimelig deeg vormt. Neem het deeg uit de machine en kneed het lichtjes tot een gladde, ronde bal deeg. Verdeel het deeg in de gewenste porties volgens het recept. Wikkel eventueel overgebleven deeg in plasticfolie en bewaar het tot een aantal weken in de vriezer.
Beoordeel het recept:
Bron: kookboek Passie in de keuken van Gordon Ramsay
Door: ReceptenVandaag
Gordon Ramsay is een britse chefkok die bekend staat om zijn rol als grofgebekte chef in zijn tv programma's 'Oorlog in de keuken (hells kitchen)' en 'Ramsay's Kitchen Nightmares'. Ramay bezit diverse top restaurants die samen maarliefst 7 Michelin-sterren bezitten, waaronder zijn restaurant uit lon...
Lees Meer