1001 nacht biscuittaart
Ster Ster Ster Ster Ster (4.5 / 5)
  • Recipe Single Image
  • TaartHoofdgroep
  • 8Aantal personen
  • 57Stappen
Print Recept
  • Menugang : Nagerecht

Ingrediënten


  • Voor de sinaasappelmousse:

  • Voor de sinaasappel-oranjebloesemwater-gelei:

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Beboter een ronde springvorm van 24 cm Ø en bestuif hem met bloem.
3. Smelt de boter en laat afkoelen.
4. Klop met een mixer beetje bij beetje de 125 g suiker door de eidooiers. Blijf een paar minuten kloppen tot het mengsel een lichtgele kleur heeft en schuimig rimpelend terugvalt.
5. Klop de eiwitten met een snufje zout tot slappe pieken.
6. Strooi er dan de 2 eetlepels suiker bij en klop tot stijve pieken.
7. Meng de bloem met het bakpoeder en de kaneel.
8. Schep ¼ van het eiwit op het eidooier-suikermengsel.
9. Stuif er dan ¼ van het bloemmengsel op en spatel tot alles net vermengd is.
10. Herhaal deze handeling met de rest van het eiwit en de bloem.
11. Spatel er bij het laatste beetje eiwit en bloem ook de helft van de lauwe gesmolten boter door. Spatel tot slot de rest van de boter en de fijngehakte dadels door het mengsel.
12. Spatel voorzichtig, want de eiwitten moeten luchtig blijven en niet inzakken.
13. Schep het beslag in de vorm en draai de taartvorm rond om het beslag gelijkmatig te verdelen.
14. Bak de cake 30 tot 35 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Laat de cake afkoelen.

Taart opbouwen, deel 1
1. Bekleed de binnenkant van een verstelbare taartring (zet hem op 24 cm) met een reep bakpapier of cellofaan.
2. Zet de taartring op een taartkarton of bord.
3. Snijd de afgekoelde dadel-kaneelcake horizontaal doormidden, zodat je twee gelijke helften krijgt.
4. Snijd de cakehelften in cirkels van 23 cm.
5. Leg 1 helft – met de snijkant naar boven – in het midden van de taartring. Laat 1 cm van de rand vrij. Let erop dat de ruimte tussen de cake en taartring overal evenveel is.
6. Begin met het maken van de sinaasappelmousse.

De sinaasappelmousse:
1. Week de gelatineblaadjes in ruim koud water.
2. Rasp van 2 sinaasappels de schil.
3. Pers de 4 sinaasappels uit en zeef het sap.
4. Klop met een mixer beetje bij beetje 75 g suiker door de eidooiers.
5. Blijf een paar minuten kloppen tot het mengsel een lichtgele kleur heeft en schuimig rimpelend terugvalt.
6. Voeg het gezeefde sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil toe en roer alles goed door elkaar.
7. Doe het mengsel in een pan en verwarm het al roerende op een laag vuur tot het mengsel is gebonden.
8. Het mengsel is dik genoeg als het aan de bolle kant van een lepel blijft hangen.
9. Neem de pan van het vuur en los de goed uitgeknepen gelatineblaadjes in de eiercreme op.
10. Laat de creme onder af en toe roeren afkoelen.
11. Klop ondertussen de eiwitten met een snufje zout tot slappe pieken.
12. Strooi er dan 25 g suiker bij en klop tot stijve pieken.
13. Spatel de eiwitten door de eiercreme, zodra deze lobbig begint te worden.
14. Spatel voorzichtig, want de eiwitten moeten luchtig blijven en niet inzakken.

Taart opbouwen, deel 2
1. Schep de helft van de sinaasappelmousse op de dadel-kaneelcake die in de taartring ligt.
2. Verdeel het gelijkmatig met een spatel.
3. Vul ook de 1 cm ruimte tussen de cake en taartring met de mousse.
4. Leg de andere helft van de dadel-kaneelcake – met de snijkant naar boven – precies in het midden op de mousse.
5. Schep de rest van de mousse op de cake en doe hetzelfde als met de vorige laag.
6. Zet de taart ongeveer 3 uur in de koelkast.
7. Begin met het maken van de sinaasappel-oranjebloesemwater-gelei als de mousse goed opgesteven is.

De sinaasappel-oranjebloesemwater-gelei:
1. Week de gelatine in ruim koud water.
2. Pers de 2 sinaasappels uit en zeef het sap.
3. Breng in een pannetje het gezeefde sinaasappelsap met de suiker aan de kook en laat het ongeveer 8 minuten zachtjes koken.
4. Voeg het oranjebloesemwater toe en kook dit ongeveer 2 minuten mee.
5. Laat het sap iets afkoelen.
6. Roer de goed uitgeknepen gelatine erdoor tot het is opgelost.
7. Laat het mengsel afkoelen tot het net begint te geleren.

Taart opbouwen, deel 3
1. Schenk de gelei gelijkmatig over de sinaasappelmousse.
2. Laat opstijven in de koelkast.
3. Verwijder voorzichtig de taartring en de reep bakpapier of cellofaan.
4. Garneer de taart met een paar verse muntblaadjes.



Beoordeel het recept:

 (4 stemmen)



Bron: Zoet en roze

Door: ReceptenVandaag