4,575
Baktijd bodem 20 minuten
onbekende koks

Frisse appeltaart met citroenkwark

Bereidings tijd: Baktijd bodem 20 minuten

Aantal: 1

Ingredienten

Voor het deeg:
– 200 g Koopmans Kristalbloem
– 100 g suiker
– mespuntje zout
– 150 g boter of margarine
– ½ ei, losgeklopt
Voor de appelvulling:
– 1 citroen
– 600 g appels
– 3 eieren
– 3 el custard (Dr. Oetker)
– 300 g roomkwark
– 150 g suiker

Keukengerei
Plasticfolie
Springvorm doorsnede 24 cm
Bakpapier
Steunvulling (keramische bakkorels of droge peulvruchten)
Mixer met garde

Oventemperatuur
Elektrische oven: 200graden C+180graden C
Heteluchtoven: 180graden C+160graden C

bereidingswijze

1 Meng voor het deeg de bloem, de suiker en het zout in een kom.

2 Snijd met twee messen kruislings de boter hierin tot kleine blokjes (zo groot als erwten).

3 Voeg het halve ei toe en meng het. Kneed het snel tot een soepel deeg.

4 Laat het deeg in plasticfolie 15-30 minuten rusten.

5 Verwarm de oven voor: 200C elektrische oven en 180�C voor de heteluchtoven.

6 Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet de rand in.

7 Bekleed de vorm met deeg. Dek het deeg af met bakpapier, strooi er steunvulling in.

8 Bak de appeltaart bodem 20 minuten in de oven. De rand krimpt een beetje.

9 Voor de vulling: Boen de citroen, rasp de schil dun en pers de vrucht uit.

10 Schil de appels, halveer ze, verwijder de klokhuizen en snipper de appel.

11 Meng de appelsnippers met 1 el citroensap.

12 Splits de eieren

13 Roer 3 el custard glad met de eidooiers en een beetje kwark.

14 Roer de rest van de kwark, 100 g suiker en het citroenrasp erdoor.

15 Klop de eiwitten stijf met 1 el citroensap, klop de rest van de suiker erbij, zodat het schuim gaat glanzen.

16 Roer het kwarkmengsel luchtig door het eiwitschuim.

17 Schep de appelstukjes door het kwarkmengsel (het eventuele vocht van de appelstukjes mag niet bij de het kwarkmengsel komen, schenk dit eventueel eerst uit de mengkom).

18 Neem de taartbodem uit de oven. Verlaag de oventemperatuur tot 180�C (160�C heteluchtoven).

19 Verwijder de steunvulling met het bakpapier. Schep de kwarkvulling in de voorgebakken deegbodem.

20 Bak de taart nog 50 minuten, maar neem na 25 minuten de taart uit de oven.

21 Snijd de kwark los van de rand van de springvorm en laat de taart 5 minuten rusten.

22 Bak de taart daarna verder af. De kwark krijgt een goudbruine kleur.

Waardering

(4 beoordelingen)