Zijn kookboeken passé in de tijd van online recepten?

Denk je aan een gezellig huis, dan denk je misschien onder andere aan een collectie mooie kookboeken die goed zichtbaar zijn in de keuken of in de boekenkast. In moderne huishoudens is dat echter steeds minder het geval, omdat men ook op Google gemakkelijk allerlei recepten kan vinden. Daardoor rijst de vraag: zijn kookboeken passé in de tijd van online recepten?

Het gemak van online recepten

Wij Nederlanders zijn natuurlijk zogezegd traditioneel ‘zuinig’ met geld. Als we iets gratis kunnen krijgen, kiezen we daarvoor. De wereld aan gratis toegankelijke recepten die online beschikbaar is en met een beetje googelen gemakkelijk op te roepen is, noopt er daarom niet erg meer toe om geld te investeren in een kookboek. Vooral ook omdat een kookboek gelimiteerd is en het internet niet. Voor niets krijg je dus véél meer recepten. Natuurlijk ben je afhankelijk van de internet providers van Nederland om de recepten te kunnen oproepen en heb je een tablet of smartphone bij het koken nodig, maar die raken daarbij veel minder snel beschadigd dan een boek. Bovendien heeft bijna iedereen tegenwoordig wel een smartphone en vaak zelfs ook een tablet. Dan is het niet gek als mensen ervoor kiezen om te koken aan de hand van online recepten.

Voordelen van kookboeken

Dit wil natuurlijk allemaal niet zeggen dat kookboeken geen waarde meer hebben. Integendeel zelfs. Om te beginnen kun je meer op aan van de betrouwbaarheid van de informatie in een kookboek dan die op het internet. Kookboeken worden immers vaak geschreven door gerenommeerde chef-koks of culinaire experts, zodat je erop kunt vertrouwen dat de recepten goed doordacht en getest zijn. Online kan de kwaliteit erg verschillen. Daarnaast bieden kookboeken vaak ook visuele inspiratie, omdat ze vaak prachtige foto’s bevatten van de gerechten. Dat is online ook wel, maar door het internet blader je niet zo lekker heen om inspiratie op te doen. Kookboeken zijn vaak ook thematisch en bieden veel specifieke informatie die je online niet zo op dezelfde plek gaat vinden. En het staat natuurlijk ook gewoon gezellig en huiselijk om een paar leuke kookboeken te hebben staan!

Nadelen van kookboeken

Natuurlijk zit er ook wel nadelen aan kookboeken. Uiteraard het feit dat je ervoor moet betalen en écht goede kookboeken vaak ook nog eens behoorlijk aan de prijs zijn. Ze kunnen, zeker in de keuken, beschadigd raken en nemen natuurlijk ook fysieke ruimte in beslag. Naar mate je collectie groeit, kan dit problematisch worden. Ook zijn kookboeken natuurlijk statisch. Het boek dat jij in de kast hebt staan, kan niet meer worden bijgewerkt tenzij je geld uitgeeft aan een nieuwe editie. De nieuwste trends en ingrediënten zijn er dan niet in opgenomen. Ook zijn fysieke kookboeken natuurlijk minder duurzaam dan online recepten, omdat het drukken ervan wel een ecologische voetafdruk heeft.

Zijn kookboeken dus echt passé? Wat ons betreft niet. Voor een snel recept als je al ongeveer weet wat je wilt maken kun je prima online terecht, maar als je op zoek bent naar inspiratie en goede, uitgebreide informatie heb je meer aan een kwalitatief goed kookboek. En als je dan niet bereid bent daar geld aan uit te geven, dan vraag je ze toch gewoon voor je verjaardag of voor Sinterklaas? Een mooi kookboek is immers een hartstikke leuk cadeau om te ontvangen.


Blog item delen: