Hoe maak je een goede indruk op je date met een zelfgemaakte maaltijd?

Gefeliciteerd! Je hebt je date thuis uitgenodigd en hij of zij heeft "ja" gezegd. Het is nu tijd om je kookkunsten te presenteren. Je wilt dat je date iets speciaals wordt, maar je vindt een etentje in een restaurant een beetje cliché. Dus je besluit een romantisch diner te bereiden voor je ( geplande) wederhelft. Maar waar moet je precies rekening mee houden als je je date uitnodigt voor een dineetje thuis?

  • Wees niet bang om fouten te maken: vergeet niet dat een romantisch diner geen kookwedstrijd is. Gordon Ramsay zal niet tegen je schreeuwen als je een fout maakt. Het is volkomen normaal om nerveus te zijn, vooral als je elkaar nog niet zo vaak in het echt hebt gezien als jullie elkaar bijvoorbeeld op een datingsite hebben ontmoet. De kans is groot dat je date de kleine details niet eens opmerkt (tenzij ze een professionele kok zijn) en zelfs als ze dat wel doen, zullen ze het mooie gebaar meer waarderen. Zelfs als alles misgaat en je uiteindelijk afhaalpizza eet, weet dan dat liefde door de maag gaat, maar als ze sterk is, vindt ze alternatieve wegen.
  • Zorg ervoor dat je iets klaar hebt voordat je date arriveert: zelfs als het menu pasta bevat, die je best vlak voor het eten klaarmaakt, is het een goed idee om minstens één voorgerecht of tapas klaar te hebben om te serveren bij de ontvangst of bij een glas wijn. 
  • Geef op zijn minst een zelfgemaakt tintje aan alles: alles wat je serveert hoeft niet helemaal zelf gemaakt te zijn, zolang het er maar uitziet alsof je er wat fantasie en tijd in hebt gestoken. Als je een pastagerecht maakt, hoef je de pasta natuurlijk niet zelf te maken; die uit de supermarkt werkt net zo goed.
  • Bereid de playlist van de avond vanaf het begin voor: aangezien je zeker niet van tijd tot tijd wilt stoppen met wat je aan het doen bent om het nummer te veranderen, maak je van tevoren een afspeellijst die urenlang duurt en laat je die afspelen. Of zoek playlist op internet en downloaden. Een andere tip is om de premium versie te kopen van de streamingdienst die je gebruikt voor de muziek. Zo hoef je niet naar reclames te luisteren tussen de nummers door.
  • Samen koken: samen eten maken is een geweldige manier om elkaar beter te leren kennen. Je zult gemakkelijker begrijpen hoe hij of zij is om mee te leven. Als je geluk hebt blijkt dat je een expert hebt ontmoet die je nieuwe kookgeheimen leert. En wie weet, als je nog meer geluk hebt, herinner je je acht jaar later de eerste keer dat je samen risotto maakte.
  • Leg de nadruk op tafeldecoratie: mooi decoreren kan, hoe groot of klein je huis ook is. Het is een gebaar dat laat zien dat je je date serieus neemt. De regels zijn eenvoudig: plaats de vork links van het bord, het glas, het mes en de lepel rechts. Vouw een servet, steek een kaars aan, haal het servies uit de keukenkast.
  • Als het om eten gaat, ga dan voor beproefde oplossingen: maak je specialiteit, ook al is het zoiets "gewoons" als spaghetti bolognese. Het geslaagde resultaat telt zwaarder dan een ingewikkeld en pretentieus gerecht. Vanavond is het bijvoorbeeld niet raadzaam om voor het eerst in je leven kreeftenpasta te maken, want de kans bestaat dat je faalt.
  • Vergeet de alcohol niet (met mate): investeer in een relatief "veilige" optie, zoals een fles witte of rode wijn of, nog beter, een mousserende wijn. Of maak indruk met je "coole" keuze door bier van een microbrouwerij te schenken, zolang je het al eens geprobeerd hebt en weet dat het goed is. Het begeleidende drankje moet relatief weinig alcohol bevatten, zodat het je helpt ontspannen zonder je naam te vergeten.
  • Denk aan de portiegrootte: je wilt niet dat jij of je date na de maaltijd in een eetcoma raakt. Maak dus een paar maaltijden klaar (bijvoorbeeld een salade, een hoofdgerecht, een dessert), in vullende maar geen grote hoeveelheden.
  • Maak een eenvoudig dessert: en gemakkelijk, om de hierboven genoemde redenen. Een fruitsalade met honing en kaneel, een pannacotta of een cheesecake zijn ideale keuzes. Of, als bakken niet je sterkste kant is en je aarzelt om zelfs maar een fruitsalade te maken, koop dan een luxe ijsje en ga voor de fancy versiering!


Blog item delen: