Ketogeen dieet: is dit nu gezond of niet ?

Meer en meer mensen zijn tegenwoordig bezig met hun gezondheid en lichaam. Waar de één zich dagelijks uitslooft in de sportschool, stopt de ander bijna helemaal met eten. Allemaal met het doel lekker in je vel te zitten en er goed uit te zien. Onderzoek geeft echter aan dat het vooral de voeding is die het meeste invloed heeft op jouw gewicht. Het volgen van bepaalde diëten is hierin een geschikte oplossing voor het bereiken van het voor jouw perfecte gewicht. Een voorbeeld hiervan is het ketogeen dieet. In dit artikel gaan we hier dieper op in en vertellen we je alle informatie over dit onderwerp. Want hoe gezond is zo’n ketogeen dieet nu eigenlijk?

Wat houdt een ketogeen dieet in?

Voor we je gaan vertellen hoe gezond het volgen van een keto dieet schema precies is, is het handig uit te leggen wat het inhoudt. Een zogenaamd ‘keto dieet’ is een zeer strenge vorm van een koolhydraatarm dieet. Je begrijpt hieruit dat het zaak is zo weinig mogelijk koolhydraten binnen te krijgen. Dit komt neer op maximaal 50 gram aan koolhydraten per dag. De grootste reden voor mensen om een ketogeen dieet te volgen is voornamelijk om af te vallen. Ook komt het voor dat het wordt gebruikt als medische behandelingen voor bijvoorbeeld epilepsie.

Hoe gaat een ketogeen dieet in z’n werk?

Zoals aangegeven is het bij een ketogeen dieet zaak zo min mogelijk koolhydraten binnen te krijgen. Eén van de belangrijkste energiebronnen van het lichaam is de toevoeging van koolhydraten. Als jij koolhydraten binnenkrijgt, dan wordt dit afgebroken tot glucose. Dit heb je vervolgens nodig als een soort brandstof om adem te halen en activiteiten te ondernemen. Het lichaam zit zo goed en slim in elkaar dat het deze glucose opslaat in de lever. Op dat moment heet de glucose overigens glycogeen. Zodra er minder glucose in de bloedbaan zit, weet het lichaam dat het gebruik kan maken van deze extra opslagplek aan glucose. 

Je begrijpt hieruit dat het eten van weinig koolhydraten gevolgen heeft voor de hoeveelheid glucose in je bloed. In deze gevallen wordt de extra voorraad uit je lever gebruikt. Deze wordt helaas niet aangevuld, aangezien er geen koolhydraten in het lichaam binnen komen. 

Toch blijft het lichaam brandstof nodig hebben voor het bewegen. In dat geval is er sprake van vetzuurverbranding. Deze vetzuren verbranden, waardoor er ketonen ontstaan. Op dat moment gebruikt het lichaam deze ketonen als brandstof. Deze ketonen zorgen ervoor dat het bloed een stuk zuurder wordt dan normaal. Dit gehele proces zorgt er uiteindelijk voor dat het lichaam zogezegd in een ‘ketose’ is. 

Hoe gezond is een ketogeen dieet?

Zodra het verbranden van het vetzuur aan de gang is, kan het afvallen beginnen. Bij volwassen mensen heeft het volgen van een ketogeen dieet geen gevolgen voor de gezondheid. Op de korte termijn welteverstaan. De gevolgen voor de lange termijn zijn nog niet bekend. Hierdoor is het lastig te voorspellen wat het uiteindelijk precies met het lichaam doet. 

Koolhydraten zitten in bijzonder veel producten. Denk hierbij aan vele soorten brood, aardappelen of bijvoorbeeld rijst. Dit houdt in dat je een waslijst aan voedingsmiddelen van je lijstje moet strepen. Gevolg hiervan is dat je waarschijnlijk te weinig vitamine B binnen krijgt. Dit is uiteraard op te lossen in de vorm van voedingssupplementen. Zo zorg je er voor dat dit kleine probleempje eenvoudig snel én gezond is opgelost. 

Val je echt af van een ketogeen dieet?

De kans dat jij gaat afvallen bij het volgen van een ketogeen dieet is bijzonder groot. Ook al kan het zorgen voor meer cholesterol in je bloed, je zult toch het een en ander aan gewicht verliezen. Echter worden er ook ook veel goede resultaten geboekt wat betreft de gezondheid. De kans op hart- en vaatziektes neemt namelijk af door het verliezen van buik- en lichaamsvet en daarnaast is er veelal sprake van lagere bloedsuikers. 

Dus… is een ketogeen dieet gezond?

De vraag of een ketogeen dieet gezond is, is lastig te beantwoorden. Het heeft hoe dan ook invloed op het verliezen van vet, waardoor je afvalt. Dit is waarschijnlijk het grootste doel van het volgen van het dieet. Net als bij elk dieet is er ook een andere kant aan het verhaal. Gelukkig is dit in het geval van een ketogeen dieet eenvoudig op te lossen door bijvoorbeeld het innemen van voedingssupplementen. Eén ding komt gelukkig wel uit bijna alle onderzoeken naar voren. Er komt een einde aan het overschot aan kilo’s. En dat is iets dat de gezondheid altijd ten goede komt.


Blog item delen: