Vier verrassende BBQ recepten

Vroeger was het barbecueën gewoon een kwestie van een flinke lap vlees op de barbecue leggen en mooi gaar bakken. Tegenwoordig gaat het wel een beetje anders. Barbecueën is het nieuwe koken geworden, inclusief lekkere recepten. En geef nou toe - een barbecue wordt er toch ook beter van met deze zeven verrassende BBQ recepten!

1.         Buik spareribs van de BBQ, low and slow (3 a 4 personen)

In plaats van de gewone spareribs pakken we deze keer buik spareribs. Dit zijn net even wat dunner, maar heerlijk mals. Het recept wordt volgens de ‘low and slow’ methode gemaakt en het duurt dus behoorlijk lang voor het vlees gaar is. Je gebruikt hiervoor een barbecue
bbq

waarmee je ook kunt roken en stomen, zodat je een veelzijdige barbecue kunt organiseren.

-      1,5 kg buik spareribs
-      4 el donkerbruine suiker of 2 el ahornsiroop
-      2 el paprikapoeder
-      3 teentjes fijngesneden knoflook
-      1 tl chilipoeder
-      5 el ketchup
-      4 el honing
-      8 el appelsap
-      6 el water
-      Citroensap, zout en peper naar smaak

Begin de avond van tevoren door alle ingrediënten met uitzondering van appelsap en water met elkaar te mengen. Smeer het vlees rondom in met de marinade en wikkel het in vershoudfolie. Leg in de koelkast tot de volgende dag.

De spareribs hebben ongeveer 6 uur nodig om goed te garen, dus begin op tijd(!). Zorg dat de BBQ op een temperatuur van 110 graden komt en leg er rookhout in. Plaats de spareribs met de holle kant naar beneden op het rooster. Sluit de BBQ en houd de temperatuur gedurende 3 uur zo gelijkmatig mogelijk. Spray het vlees af en toe in met het water en appelsap.

Haal de spareribs uit de BBQ en verpak ze in aluminiumfolie. Leg ze gedurende 2 uur terug op de BBQ op dezelfde temperatuur. Er hoeft geen rookhout meer in de BBQ.

Na deze periode van in totaal 5 uur is het vlees goed gerookt en gestoomd. Nu pak je het uit het aluminiumfolie voor de laatste fase. Bak het vlees op open BBQ in een uur gaar en zacht.

2. Zalmspiesjes met rucolasaus (3 personen)

Zalm is heerlijk op de BBQ. Maar sommigen klagen dat het wat smakeloos is en als je het niet goed doet, klopt dat ook wel. Met dit recept heb je dat probleem in elk geval niet! Net als veel bbq recepten is ook dit een bijzonder smakelijke combinatie van verschillende smaken.

zalmspies

-      600 gram zalmfilet
-      9 plakken ham (bijv. Coburger)
-      75 gram rucola
-      50 gram walnoten
-      125 ml zure room
-      1 el geraspte mierikswortel
-      1 el olijfolie

Halveer de plakken ham in de lengterichting en verdeel er de helft van de rucola over. Snijd de zalm in 18 stukken en leg telkens 1 stuk op een plak ham. Wikkel de ham om de zalm en prik telkens 3 stukken aan een sateprikker (je hebt dus zes spiesjes in totaal). Smeer de spiesjes in met olijfolie.

Snijd de rest van de rucola klein en hak de walnoten fijn. Meng ze in een kom met de room en mierikswortel. Breng op smaak met peper en zout. Bak het vlees op de barbecue rondom bruin en net gaar, maar niet té gaar. Zalm mag nog een tikje rauw zijn vanbinnen. Serveer de spiesjes met de rucolasaus. 

3. Gemarineerde kipspiesjes met paprika

Kipspiesjes zijn altijd een succes op de barbecue. Je kunt ze gewoon naturel bakken en er saus bij serveren. Of je maakt er zelf deze lekkere marinade bij en je maakt ze extra lekker met  stukken paprika of andere extra’s.

kipspies

-      500 gr kipfilethaasjes
-      6 el barbecuesaus
-      2 el sojasaus
-      1 paprika
-      Eventueel extra’s (denk aan ananas, stukjes augurk of ui)

Meng 4 el barbecuesaus en 2 el sojasaus tot een marinade. Snijd de kiphaasjes in kleine blokjes en meng ze in een kom met de marinade. Laat dit minstens 1 uur intrekken.

Snijd de paprika in stukken en ook eventuele andere ingrediënten. Maak spiesjes door om en om een stuk kip af te wisselen met de andere ingrediënten. Als alle spiesjes klaar zijn smeer je ze in met de overgebleven 2 el barbecuesaus. Bak ze rondom gaar. 

4. Groentepakketjes op de BBQ (3 personen)

Wil je vegetarisch barbecuen of hou je ook gewoon van groente? Deze groentepakketjes zijn erg lekker en gemakkelijk klaar te maken. Je kunt ze ook van tevoren al klaarleggen zodat je ze alleen nog maar hoeft te bakken.

-      250 gram champignons
-      1 - 1 ½  flinke paprika
-      250-300 gram cherrytomaatjes
-      6 takjes rozemarijn
-      3 klontjes roomboter
-      Peper en zout naar smaak

bbq1

Neem drie stroken van ongeveer 35-40 cm aluminiumfolie en vouw ze dubbel. Snijd de champignons en cherrytomaatjes door de helft en de paprika in blokjes. Strip de blaadjes rozemarijn van de takjes. Verdeel alles over de drie stukken aluminiumfolie en leg op elk hoopje groente een klontje boter. Voeg peper en zout naar smaak toe. Bak de pakketjes 20-25 minuten op de barbecue tot de groente gaar is.

Barbecuen is niet meer eenvoudig een kwestie van vlees op de barbecue gooien. Het is een ware kunst geworden om leuke en lekkere recepten samen te stellen. Deze vier iPhone apps helpen ook bij het vinden van recepten. Ook de barbecues zelf zijn veranderd. Van een simpele bak met kolen tot een luxe barbecue met mogelijkheden om te stomen en te roken, er is in de loop der jaren heel wat veranderd. Deze vier leuke recepten zijn zeker het proberen waard!


Blog item delen: